18 Μαΐου 2024

Διαμάχη Σχεδιασμού Χαρακτήρων Hellboy με Χρήση AI: Είναι Πραγματικά Τόσο Κακό;

Πριν από κάποιο χρόνο, ο κόσμος του Χόλιγουντ βρέθηκε σε αδιέξοδο όταν ξεσπάσανε απεργίες του SAG-AFTRA. Ένα από τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν από τους εργαζόμενους ήταν η δημιουργία σαφών κατευθυντήριων γραμμών για τους περιορισμούς στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κινηματογραφία. Πρόσφατα, ένα παρόμοιο ζήτημα ξεδιπλώθηκε σχετικά με την επερχόμενη ταινία Hellboy, μετά από λίγο καιρό από τα αναφερθέντα γεγονότα. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Hellboy, Brian Taylor, κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την AI για τον σχεδιασμό χαρακτήρων, αλλά πόσο αληθές είναι αυτό και είναι πραγματικά τόσο σημαντικό; Ας το συζητήσουμε.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από το motionpictures.org, αναφέρεται ότι η νέα ταινία Hellboy, με τίτλο Hellboy: The Crooked Man, χρησιμοποίησε AI για τον ανάπτυξη ορισμένων σχεδίων χαρακτήρων. Ο πρόεδρος των Millennium Films, Jonathan Yunger, του στούντιο που παράγει την ταινία, δήλωσε ότι αφού χρησιμοποίησε πρακτικά εφέ για τη δημιουργία τεράτων για το Hellboy, δεν ικανοποιήθηκε και στράφηκε στην τεχνητή νοημοσύνη για την εργασία. Στη δήλωσή του, είπε –

Όταν ο κόσμος έμαθε γι’ αυτό, η χρήση της AI έγινε αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των ανθρώπων που επέκριναν τον Brian Taylor με έναν χείμαρρο tweets και άλλων δημοσιεύσεων στα κοινωνικά μέσα, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για τον σκηνοθέτη. Μετά από όλα αυτά, ο Brian Taylor αντέδρασε λέγοντας ότι η ταινία Hellboy: The Crooked Man δεν χρησιμοποίησε AI στη δημιουργία χαρακτήρων ούτε το ελάχιστο και όλα τα εφέ που θα φανούν στην ταινία θα είναι πρακτικά.

Απαντώντας στο άρθρο του Motion Pictures, ο Brian δήλωσε ότι το σχόλιο έγινε για διαφορετική ταινία με τίτλο «The Offering» και πήρε μια ειρωνική προσέγγιση κατακρίνοντας το μέσο ενημέρωσης.

Αλλά είναι Πραγματικά Τόσο Κακή η Χρήση της AI;
Τώρα που ο σκηνοθέτης έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της χρήσης της AI στο Hellboy, ας συζητήσουμε για τις ηθικές κατηγορίες που του απευθύνθηκαν. Μετά τις απεργίες του SAG-AFTRA, καθορίστηκε ένα νέο σύνολο κατευθυντήριων γραμμών που επιτρέπει στους κινηματογραφιστές να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο, αλλά απαγορεύει τη χρήση της ως απόλυτη εργατική δύναμη. Έτσι, αν ένας κινηματογραφιστής τη χρησιμοποιεί ως εργαλείο για να βελτιώσει τις ιδέες του, τι υπάρχει το κακό σε αυτό;