16 Ιουνίου 2024

Ποιος κερδίζει πραγματικά στον συναρπαστικό τελικό των Challengers;

Καθώς οι θεατές θα αποχωρούν από την προβολή της ταινίας του Λούκα Γκουαντανίνο, “Challengers”, μία ερώτηση θα επικρατεί στα χείλη τους: «Αλλά ποιος κερδίζει τελικά τον αγώνα;» Η ταινία κορυφώνεται με έναν τελικό όπου όλα είναι στο παιχνίδι, μεταξύ του Άρτ (Μάικ Φάιστ) και του Πάτρικ (Τζος Ο’Κόνορ) στα σκληρά γήπεδα της Νιου Ροσέλ της Νέας Υόρκης. Το κοινό είναι ασυνήθιστα επενδυμένο στο αποτέλεσμα: αν κερδίσει ο Τζος, ένας μετριοπαθής παίκτης, εξασφαλίζει μία θέση στο Ανοιχτό Πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Αν νικήσει ο Άρτ, ένας παίκτης με πολλά Γκραν Σλαμ στο ενεργητικό του, ίσως ξαναζωντανέψει την καριέρα του. Όμως, παίζουν για την τιμή και, όπως φαίνεται, για την καρδιά της πρώην φίλης του Πάτρικ, συζύγου και προπονήτριας του Άρτ, την ασταθή Τάσι (Ζεντάγια).

Ο τελευταίος πόντος που βλέπουμε, στο τρίτο σετ του τάι μπρέικ, καταλήγει με έναν πολύ ασυνήθιστο τρόπο. Έχω παίξει και παρακολουθήσει πολλά τένις και μπορώ με σιγουριά να πω ότι δεν έχω δει ποτέ κάτι αντίστοιχο σε άλλον αγώνα τένις. Δυστυχώς, ποτέ δεν μαθαίνουμε πώς ο διαιτητής της ταινίας (που υποδύεται ο ατάραχος Ντάρνελ Άπλινγκ, μακροχρόνιος βοηθός της Ζεντάγια) καλεί τον πόντο, και όλη η σεκάνς φαίνεται σχεδιασμένη να αφήσει το ερώτημα αναπάντητο.

Προκειμένου να μάθουμε πώς θα αποφάσιζε ένας πραγματικός διαιτητής τένις για μία τέτοια φάση, επικοινώνησα με τον Ντέιβιντ Χάνζες, πρόεδρο τμήματος διαιτητών της Ανατολικής Διαίρεσης της Αμερικανικής Ένωσης Τένις. Η συνομιλία μας έχει επεξεργαστεί και συντομευτεί για λόγους σαφήνειας.

Νταν Κόις: Πείτε μου πόσο καιρό είστε διαιτητής τένις.

Ντέιβιντ Χάνζες: Είμαι διαιτητής περίπου 20 χρόνια.

Σε τι είδους αγώνες διαιτητεύετε;

Λίγο από όλα. Νεανικά γεγονότα, πανεπιστήμια, λύκεια. Έχω δουλέψει σε επαγγελματικούς αγώνες. Έχω διαιτητεύσει στο U.S. Open.

Έχετε είναι διαιτητής σε τελικό τουρνουά; Πώς είναι αυτό;

Βεβαίως υπάρχει ένας ορισμένος βαθμός πίεσης. Θέλετε να κάνετε το καλύτερό σας για να διασφαλίσετε ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί υπό τις πιο δίκαιες συνθήκες για τους δύο αθλητές. Πρέπει να είστε πολύ συγκεντρωμένοι, σε εγρήγορση, προσέχοντας τι συμβαίνει και να ελέγχετε τον αγώνα.